SSC CGL 2017 GK/GS Questions asked (All Days&All Shifts)

By | September 3, 2017

Howdy Geeks, Here today we are providing you all the GS questions asked in SSC CGL-2017 Tier-1 in All Days & all shifts.

SSC CGL Tier I Exam took place from 5th August 2017-24th August 2017 in 3 different shifts i.e Morning Shift (10 am-11 am), Afternoon Shift (1.15 pm-2.15 pm) and Evening Shift (4.15 pm-5.15 pm). Since this is one of the most competitive exams in country, we are providing SSC CGL 2017 GS Questions Asked on All Days & All Shifts.

This year, there was a major change of cut down of time from 75 minutes to 60 minutes for the SSC CGL Prelims. The exam is being conducted for as many as 4733 Vacancies for different posts like Assistant, Assistant Section Officer, Inspector (Central Excise), Inspector, Junior Accountant, Upper Division Clerk, Auditor, Accountant,  Inspector (Examiner), Tax Assistant, Sub-Inspector, Inspector Post, Assistant Enforcement Officer,  Compiler, Sub-Inspector (Narcotics), Divisional Accountant, Statistical Investigator Grade-II, Inspector of Income Tax and Inspector (Preventive Officer).

GS Questions asked in SSC CGL 2017 All shifts:-

Q1. Who is the Vice-Chairman of NITI Ayog?
Ans. Rajiv Kumar
Q2. What is the SI Unit of Force?
Ans. Newton
Q3. Who was the Grandson of Emperor Ashoka?
Ans. Dashrath Maurya, Samprati & Satakarni
Q4. The Dynasty followed by Tughlaq was
Ans. Sayed Dynasty
Q5. What is the Internal Resistance of Ideal Ammeter?
Ans. Zero
Q6. What should be the Minimum age of Vice President of India?
Ans. 35 Years
Q7. Which substance does not form smog?
Ans. Methane
Q8. Pannalal Ghosh is associated with which of the following musical instruments?
Ans. Flute
Q9. Who authored the book “Sellout Book”?
Ans. Paul Beatty
Q10. Name the son of Chandragupta Maurya.
Ans. Bindusara
Q11. Which dynasty came after Tughlaqs?
Ans. Sayyid Dynasty
Q12. Ekuverin Military exercise was held between India and
Ans. Maldives
Q13. Duncan line passes through
Ans. Indian Ocean
Q14. What is the SI Unit of Pressure?
Ans. Pascal
Q15. What is the SI Unit of work?
Ans. Joule
Q16. What does Quo Waranto mean?
Ans. By what warrant
Q17. Who invented Laser Printer?
Ans. Gary Starkweather
Q18. Rusting is a process of
Ans. the reaction of metal
Q19. Where is Temple Bhairava located?
Ans. Mumbai
Q20 Who is the major defense partner of USA?
Ans. India
Q21 What is the current repo rate in India?
Ans. 5.75%
Q22. How many people can be nominated by The Presiden of India in Lok Sabha?
Ans. Two
Q23. Who among the following cricketers conferred with the Polly Umrigar Award 2017?
Ans. Virat Kohli
Q24. Where is Temple of Patal Bhairava located?
Ans. Ujjain
Q25. How many fundamental rights are recognized by the Indian constitution?
Ans. 7
Q26. In which year did Cabinet Mission come to India?
Ans. 1946
Q27. Who was the first Viceroy of India by Britishers?
Ans. Lord Canning 1858-1862
Q28. Lavani Folk Dance belongs to which state of India?
Ans. Maharashtra
Q29. Mariana Trench is located in which ocean?
Ans. The Pacific Ocean
Q30. Anemia is caused by the deficiency of
Ans. Iron
Q31. To which country does Sheikh Hasina belong?
Ans. Bangladesh
Q31. Name the scheme launched by Andhra Pradesh for Below Poverty Line people
Ans. Aarogya Raksha scheme
Q32. Who invented X-ray?
Ans. Wilhelm Conrad Röntgen
Q33. How many players play for each team in Polo game?
Ans. 4 players
Q34. What is the chemical name of Dry Ice?
Ans. carbon dioxide
Q35. Who authored the book Nyayasutra?
Ans. Akṣapāda Gautama
Q36. ‘Azad Bachapan ki Aur’ book is authored by
Ans. Kailash Satyarth
Q37. Which metal is used as a Galvanising agent?
Ans. Zinc
Q38. In Bangladesh, River Ganges is known as
Ans. Padma
Q39. For which organ of the human body is Pacemaker used?
Ans. Heart
Q40. “My Country My Life” book is authored by
Ans. Lal Krishan Advani
Q41. Masai Tribe belongs to which country?
Ans. Kenya
Q42. Which country does S represent in BRICS?
Ans. South Africa
Q43. In India, Tsangpo river is known as
Ans. Brahmaputra
Q44. What is the full form of LAN?
Ans. Local Area Network
Q45. Who discovered Cholera?
Ans. Filippo Pacini
Q46. Which movie won The Oscar Award 2017 for Best Movie of The Year?
Ans. Moonlight
Q47. Which neighboring country of India produces opium?
Ans. Pakistan
Q48. Which Indian States has the largest Coastal boundary?
Ans. Gujarat
Q49. Swaraj is my Birth Right and I shall have it’ slogan was given by
Ans. Bal Gangadhar Tilak
Q50. Itai Itai disease is caused by
Ans. Cadmium Poisoning
Q51. The auxiliary bud grows from which part of the plant?
Ans. Leaf
Q52. Xylem carries ______ in plants.
Ans. Water
Q53. Who wrote the book ‘Citizen and Society’?
Ans. Mohammad Hamid Ansari
Q54. Which acid is present in Ant Sting?
Ans. Formic acid
Q55. Who won the Nobel Prize for Literature 2017?
Ans. Bob Dylan
Q56. Who was the court poet of Harshawardhana?
Ans. Banadatta
Q57. Vijay Stambh was built by
Ans. Rana Kumbha
Q58. In Rajasthan Mirage is formed due to the effect of
Ans. Total Internal Reflection
Q59. Indian of the year Award by Brands Academy was given to
Ans. Writer Preeti Shenoy
Q60. Theory of Sovereignty is given by
Ans. Austin
Q61. Which is the weakest bone in the human body?
Ans. Spinal cord
Q62. Lingaraj Temple is dedicated to
Ans. Harihara
Q63. Venkateswara Temple is dedicated to
Ans. Lord Shiva
Q64. Tirthankara Temple is dedicated to
Ans. Lord Vishnu
Q65. Arrange the following in the order events had taken place in Indian history (Ascending Order).
Ans. i) Non – Cooperation movement – 1920
ii) Poona Pact – 24 Sep 1932
iii) Quit India Movement – 8 Aug 1942
iv) Cabinet Mission – 1946
Q66. What is the function of the kidney?
Ans. Extraction of waste from blood.
Q67. What is cyclone called in China?
Ans. Typhoon
Q68. Konark temple was made by
Ans. King Narasimhadeva
Q69. Forest Institute of India is located in
Ans. Dehradun, Uttrakhand
Q70. Who is the Author of the book ‘Numbers do lie’?
Ans. Akash Chopra
Q71. Who won the Miss Universe Title 2017?
Ans. Iris Mittenaere
Q72. Who discovered Bacteria?
Ans. Leeuwenhoek
Q73. Who was the First governor general of Bengal?
Ans. Warren Hastings
Q74. Blood pH is basic or acidic?
Ans. Basic
Q75. India touches maximum borderline area of which country?
Ans. Bangladesh
Q76. The executive head of our country is
Ans. The President
Q77. Biography of Rekha: The Untold Story book was written by
Ans. Yasser Usman
Q78. What is the SI unit of Current?
Ans. Ampere
Q79. Gandhiji started Civil Disobedience movement in which year?
Ans. 1930
Q80. Which of the following is not a plant hormone?
Ans. Thyroxine
Q81. Nephron belongs to
Ans. Excretory System
Q82. Name the Mughal Emperor who was illiterate.
Ans. Akbar
Q83. Which country left the TPP or Trans Pacific Partnership?
Ans. USA
Q84. What is the reason behind the formation Anions?
Ans. Anions are formed when a metal loses electrons
Q85. The product of the mass of a body and linear velocity of a body is called the body’s
Ans. linear momentum
Q86. Who appoints the Governors of State in India?
Ans. President
Q87. What is the cause of Acid Rains?
Ans. A chemical reaction that begins when compounds like sulfur dioxide and nitrogen oxides are released into the air.
Q88. Who is the inventor of World Wide Web?
Ans. Robert Cailliau
Q89. Which country is divided by the Strait of Malacca?
Ans. Malay Peninsula & Indonesian island of Sumatra
Q90. A latitude that passes through Sikkim also touches
Ans. Rajasthan
Q91. Sai Praneeth is associated with which sport?
Ans. Badminton
Q92. Sunlight helps to get vitamin
Ans. D
Q93. How many bits consist of an IP Address.
Ans. 32 bits
Q94. India will import crude oil from which country for the first time?
Ans. US
Q95. Full form of CAD in the computer?
Ans. Computer Aided Drafting.
Q96. What is the Chemical formula of sodium chloride?
Ans. NaCl
Q97. The mirror which shows the enlarged and inverted image?
Ans. Concave Mirror
Q98. Name the book written by Shashi Tharoor?
Ans. The Great Indian Novel
Q99. Photosynthesis occurs in plants by chlorophyll with the presence of
Ans. Sunlight
Q100. Which gas contributes more to global warming?
Ans. carbon dioxide
Q101. Which neighbor of India is called as Druk Yul?
Ans. Bhutan
Q102. Who led Bardoli Satyagraha.
Ans. Sardar Vallabh Bhai Patel
Q103. When did Bal Gangadhar Tilak join Congress?
Ans. 1890
Q104. Who is called the father of India Unrest?
Ans. Bal Gangadhar Tilak
Q105. Anions are formed by
Ans. accepting electrons
Q106. What is the product of Mass velocity called?
Ans. linear momentum
Q107. Which of the following invention was made by Sir Humphry Davy?
Ans. Electric bulb
Q108. Tropical Rain Evergreen forests are found in which part of India?
Ans. Western Ghats, Andaman and Nicobar Island
Q109. Madhuri Dixit is associated with which Dance Form?
Ans. Kathak.
Q110. Cardamom is found in which part of the tree?
Ans. seeds
Q111. “My story” autobiography is of which cricketer –
Ans. Michel Clarke
Q112. “Gambit” is associated with which sports?
Ans. Chess
Q113. Fundamental Duties mentioned in which part of the Indian Constitutution?
Ans. IV A
Q114. 9th Parallel line is between which countries
Ans. USA and Canada
Q115. What is the minimum age for Governor post –
Ans. 35 years
Q116. Due to which phenomenon the depth of a tank looks shallow from above –
Ans. Refraction
Q118. Which of the following is an aluminum ore –
Ans. Cryolite
Q119. Insulin is a/an
Ans. Hormone
Q120. Matching the following pairs.
Ans. A. J J Thomson- Electron
B. Penicillin- Fleming
C. Optical Fiber- Narinder Singh Kapany
D. Madam Curie- Radium
Q121. Which line passes through India
Ans. Tropic of Cancer
Q122. Which country is not a member of SAARC?
Ans. China
Q123. Cinnamon is extracted from
Ans. Bark
Q123. Six Machine is the autobiography of which cricketer?
Ans. Chris Gayle
Q124. SI unit of temperature
Ans. kelvin
Q125. The biggest mammal
Ans. blue whale
Q126. What is the full form of RNA?
Ans. ribo nucleic acid
Q127. Which country blocked Facebook?
Ans. North Korea
Q128. Strait of Gibraltar dispute between which two countries?
Ans. Britain and Spain
Q129. Ghadar party was founded by
Ans. Lala Hardayal
Q130. East India company established in which year?
Ans. 31 December 1600
Q131. What is Netscape navigator?
Ans. web browser
Q132. Who is the inventor of In vitro fertilisation?
Ans. Robert G. Edwards
Q133. What is PH value of milk?
Ans. 6.7
Q134. What is prime lending rate?
Ans. The prime rate is the interest rate that commercial banks charge their most credit-worthy customers.
Q135. Wind in Sahara desert is called
Ans. Harmattan
Q136. Name the largest cell of the human body?
Ans. Ovum
Q137. Who wrote Akbarnama?
Ans. Abu’l-Fazl ibn Mubarak
Q138. Which industry uses potassium sulfate?
Ans. Fertilising
Q139. Panja Sahib gurudwara is located in which country?
Ans. Pakistan
Q140. Military exercise ‘Cobra Gold’ is held between Thailand and
Ans. United States
Q141. Human Skin’s color is due to which pigment?
Ans. Melanin
Q142. Who won Rajiv Khel Ratna 2016?
Ans. Sakshi Malik, Jitu Rai, P. V. Sindhu, Dipa Karmakar
Q143. Power House of Cells
Ans. Mitochondria
Q144. Scheme for pregnant women to give 6000 Rs started on which date?
Ans. 1 January 2017
Q145. NaOCl2 is the formula of which substance?
Ans. Sodium Chrolite
Q146. Match the following:
Ans. Brihadeeswarar temple – Karnataka
Lingaraj Temple – Odisha
Dilwara Temple – Rajasthan
Q147. Sachin Tendulkar hits 100 century in which stadium?
Ans. Sher e Bangla
Q148. Name of the Sachin Tendulkar autobiography?
Ans. Playing It My Way
Q149. India signs black money agreement with which country?
Ans. Switzerland
Q150. Which right has been removed from fundamental rights?
Ans. Right to Property
Q151. MTNL in which category of PSU?
Ans. Navratna PSU’s
Q152. Nagananda book written by
Ans. Harsha
Q153. Alveoli deals with which part of the system?
Ans. Respiratory
Q154. Which actress won National Award 2017?
Ans. Taapsee Pannu for Pink
Q155. What is the free health check-up date of PM Matritva Yojana scheme
Ans. 9th of every month
Q156. JB Dunlop invented
Ans. Rubber & Tyre
Q157. Full form of BOD
Ans. Biological Oxygen Demand
Q158. Full form of FTP.
Ans. File Transfer Protocol
Q159. SI Unit of sound intensity
Ans. Decibel
Q160. Name the national water animal of India?
Ans. Gangetic dolphin
Q161. Study of fungi is called
Ans. Mycology
Q162. Who is the author of the book “The Ministry of Utmost happiness”?
Ans. Arundhati Roy
Q163. Name the bacteria who is responsible for jamming of curd?
Ans. lactobacillus
Q164. The term of Comptroller Auditor General?
Ans. 6 years
Q165. Who discovered the Polio vaccine discovery
Ans. Dr. Jonas Salk
Q166. Sodium bicarbonate usually named as
Ans. Baking Soda
Q167. Name the first governor general of India?
Ans. Warren Hastings
Q168. Who was the first female Emperor of India?
Ans. Razia Sultana
Q169. Pairs of ribs in the human body
Ans. 12 Pairs

Q170. What is the SI unit of heat energy?
Ans. Joule
Q171. When you are moving upwards, which is constant?
Ans. Velocity
Q172. Which planet is called Earth’s twin planet?
Ans. Venus
Q173. Lines joining places receiving equal amount of rain fall are called
Ans. Isohyets
Q174. How many Indian states share a land border with Nepal
Ans. 5
Q175. Full form of DNA
Ans. Deoxyribonucleic acid.
Q176. Which is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands?
Ans. Saddle Peak
Q177. Which country has no written constitution?
Ans. United Kingdom, Israel, Canada, New Zealand
Q178. Jallikattu is organized on the occasion of which festival?
Ans. Pongal
Q179. Who is centigrade scale inventor?
Ans. Anders Celsius
Q180. The state having largest area under waste land is
Ans. Rajasthan
Q181. Pascal’s law was given by
Ans. Blaise Pascal.
Q182. How does Unicellular organism reproduce?
Ans. binary fission
Q183. Which is not malleable?
Ans. Potassium
Q184. Name the major god in Rigveda?
Ans. Indra
Q185. GDP deflator formula?
Ans. Divide Nominal GDP by Real GDP and then multiplying by 100.
Q186. Which state first implemented Mahila police volunteer scheme as a trial?
Ans. Haryana
Q187. Who checks the cash reserved by the bank?
Ans. RBI
Q188. INDIA pact with which country for Oil supply till 2022?
Ans. Nepal
Q189. The number of Indian state touching Nepal?
Ans. Uttarakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal, and Sikkim.
Q190. The common name of sodium bicarbonate.
Ans. Baking soda
Q191. Vayosri Yojna funded by which organization?
Ans. Central Government
Q192. Right portion of heart receives what kind of blood
Ans. impure
Q193. How many times a person can participate in presidential elections?
Ans. No Limit
Q194. Bronze is an alloy of
Ans. Copper & tin
Q195. SAARC summit 2016 was postponed, where was it to be held?
Ans. Pakistan
Q196. Rail link was laid from China on 10th April 2017 to which country?
Ans. UK
Q197. Night blindness caused due to deficiency of?
Ans. Vitamin A
Q198. Who killed Lord John Saunders?
Ans. Bhagat Singh and Shivaram Rajguru
Q199. “Hema Malini: Beyond the Dream Girl” is written by?
Ans. Ram Kamal Mukherjee
Q200. What does I mean in MICR?
Ans. Ink
Q201. The concept of Judicial Review in our Constitution has been taken from the Constitution of :
Ans. USA
Q202. “Queensbury Rule” is related to which sport?
Ans. Boxing
Q203. Name the largest gland in the human body?
Ans. Liver
Q204. “Dulari Kanya” scheme started by which state?
Ans. Arunachal Pradesh
Q205. Theory of Relativity was given by?
Ans. Albert Einstein
Q206. Hydraulic lift works on which principle?
Ans. Pascal’s principle
Q207. White revolution, Green revolution and Blue revolution with their leaders.
Ans. Father of Green Revolution in India is M.S. Swaminathan
Father of Green Revolution is Norman Borlaug
Father of Blue Revolution is Dr. Hiralal Chaudhary.
Father of White Revolution is Dr. Verghese Kurien.
Q208. The first supercomputer in the world?
Ans. Atlas
Q209. What is a Direct transformation from solid to gas is called?
Ans. Sublimation
Q210. Name the article which is heart and soul of Indian Constitution?
Article 32 of the Indian Constitution i.e. Right to Constitutional Remedies
Q211. What is the SI unit of power?
Ans. Watt
Q212. The rolling plan introduced after which 5-year plan?
Ans. Fifth five-year plan (1977-78)
Q213. The chemical formula of quick lime
Ans. CaO
Q214. Serena Williams defeated her sister to win which record?
Ans. Record 23rd Slam Title
Q215. Where will the BRICS Summit 2017 be held?
Ans. Xiamen
Q216. Ginger is stem or root?
Ans. stem
Q217. Recently Filmfare lifetime achievement award 2017 is given to?
Ans. Shatrughan Sinha
Q218. Who is the author of the book “The Windfall”?
Ans. Diksha Basu
Q219. After which act East India Company lost monopoly of trading?
Ans. Charter Act of 1813
Q220. The special majority used in which amendments?
Ans. Article 249
Q221. Which country has launched Longest bullet train in January 2017?
Ans. China
Q222. The human brain is divided into how many parts?
Ans. Three main parts: the forebrain, midbrain, and hindbrain
Q223. Which Governor banned Sati Pratha in India?
Ans. Lord William Bentinck
Q224. “An Unsuitable Boy” is written by
Ans. Karan Johar
Q225. Who invented the RADAR?
Ans. Heinrich Hertz
Q226. In which policy market does not have price control?
Ans. Monopoly
Q227. Which of the following is not a green house gas?
Ans. Hydrogen
Q228. Electron was invented by
Ans. J. J Thomson
Q229. Which is the article number for a financial emergency?
Ans. 360
Q230. Poona pact agreement signed between Gandhi and
Ans. B. R. Ambedkar
Q231. The formula of Milk of Magnesia?
Ans. Mg(OH)2
Q232. Who discovered sodium?
Ans. Humphry Davy
Q233. Who got Booker Prize in 2016?
Ans. Han Kang
Q234. Which part of Himalaya is located between Kali and Sutlej river?
Ans. Kumaon Himalayas
Q235. Brinjal, the tomato is from which category of vegetable?
Ans. Fruit
Q236. What is vocal cord length in men?
Ans. 17 mm
Q237. Amendment under which age of high court and supreme court judge increased to 65 year?
Ans. 114th Amendment
Q238. In which year the Jama Masjid was built?
Ans. 1644 and 1656.
Q239. Open defecation is related to which scheme?
Ans. Swachh Bharat
Q240. Earthworms, leeches belongs to which group?
Ans. phylum Annelida
Q241. Queen Didda ruled in which region?
Ans. Kashmir
Q242. Who won the Chinese Grand Prix in 2017?
Ans. Lewis Hamilton
Q243. Agra fort was built by whom?
Ans. Akbar
Q244. Kelvin is the unit of
Ans. Temperature
Q245. How many states India has as of June 2017?
Ans. Ans. 30
Q246. Who invented ECG?
Ans. Willem Einthoven
Q247. Charminar is in which state of India?
Ans. Hyderabad (Telangana)
Q248. Which country is not a member of Bay of Bengal BIMSTEC?
Ans. Member Countries: Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan and Nepal
Q249. What is act as a shield against UV Ray?
Ans. Ozone Layer
Q250. India’s rank in Human Development Index (HDI) 2015?
Ans. 131
Q251. Who built Red Fort in Delhi?
Ans. Shah Jahan
Q252. Name the programme launched by GOI for cleanliness of children?
Ans. Bal Swachta Mission-14-Nov-2014
Q253. Name the country who host the football world cup 2014?
Ans. BRAZIL
Q254. Who is the Father of modern computer?
Ans. Alan Turing
Q255. Which acid found in ant sting?
Ans. Formic Acid(Methanoic acid)
Q256. Who built Jama Masjid?
Ans. Shah Jahan between 1644 & 1656
Q257. Push and pull of object is called?
Ans. Force
Q258. Fundamental right in which one can directly move to the supreme court in case violation of their Fundamental Right?
Ans. Article 32
Q259. The river which flows from India to Pakistan is
Ans. Indus River
Q260. Which movie won 62nd Film fare award?
Ans. DANGAL
Q261. Who won the Rugby championship in 2015?
Ans. Australia
Q262. Who invented world’s first Electric Tram line?
Ans. Fyodor Pirotsky in 1880 operated in Sestroretsk near Saint Petersburg, Russia
Q263. Which countries have a centrally planned economy?
Ans. North Korea & Cuba
Q264. When any metal reacts with NaOH, then what is the product?
Ans. Hydrogen gas
Q265. Which algae will have rapid growth in nutrient rich lakes or ponds?
Ans. Blue-Green Algae
Q266. One complete to and fro motion of a pendulum from rest position is called?
Ans. One Oscillation
Q267. Paintings became famous during the period of which Mughal Emperor?
Ans. Akbar
Q268. What is the alternative name for platelets?
Ans. Thrombocytes
Q269. Which is the outermost layer of xylem?
Ans. Sapwood (Alburnum)
Q270. In which region of Himalayas does Dihang (Brahmaputra) River originate?
Ans. Angsi Glacier located on the northern side of the Himalayas in Burang county of Tibet
Q271. Which yojana has been introduced by Government of India for issuing of Soil cards to farmers?
Ans. Soil Health Card Scheme
Q272. Endarch or exarch arrangement, which arrangement is present in Stem?
Ans. Endarch –Stem, Exarch- Roots
Q273. Which OS has Teach text feature?
Ans. IOS
Q274. Name the bus between India & Pakistan?
Ans. Sada-e-Sarhad
Q275. How many legislative assemblies are there in Sikkim?
Ans. One (Unicameral legislature)
Q276. Which song got Grammy award in 2016?
Ans. Ed Sheeran, ‘’Thinking out Loud’’
Q278. Which team won IPL 2017?
Ans. Mumbai Indians
Q279. Fill in the blanks: -mg + O2=?
Ans. It is unbalanced. To balance the equation , 2mg + O2 = 2mgo
Q280. Who is responsible for the death of Dara Shikoh?
Ans. Aurangzeb
Q281. Who invented proton?
Ans. Rutherford in 1920
Q282. Who won the Bahrain Grand Prix Award,2017?
Ans. Sebastian Vettel, Germany
Q283. Who discovered the Potassium?
Ans. Humphry Davy
Q284. Where is Humayun’s Tomb situated?
Ans. New Delhi
Q285. Which mirror used in rear view?
Ans. Convex Mirror
Q286. If weight of a person on earth is 60kg, what will be the weight of the same person on moon?
Ans. 10Kg (1/6 th of the strength of gravity on Earth)
Q287. When an Acid & a base are placed together, they react to form salt and ______?
Ans. Water
Q288. To which country India gave 35 Crore to children of freedom fighters?
Ans. Bangladesh
Q289. Trade union will come under which list of division of powers?
Ans. Concurrent list
Q290. What is the full form of HTML?
Ans. Hypertext Markup Language
Q291. Flatworm belongs to which phylum? –
Ans. Phylum of relatively simple bilateral, unsegmented, soft-bodied invertebrates
Q292. Namak Satyagraha or Salt March completed in How many days?
Ans. 24 days in 1930
Q293. By how much World’s temperature has increased in one decade?
Ans. -0.17 degree Celsius
Q294. India is…. largest country according to Area?
Ans. Seventh
Q295. When was AIADMK established?
Ans. 17-Oct-1972
Q296. Which country is top source of FDI in India?
Ans. Mauritius
Q297. What is the length of Vocal cord of women?
Ans. 12.5 mm and 17.5 mm long
Q298. Who built Nalanda University?
Ans. Monarch named Shakraditya
Q299. Which Acids are present in grapes?
Ans. Tartaric Acid, Malic Acid & Citric Acid
Q300. If v=u+at , what is ‘u’ in this equation-
Ans. The velocity at the start (called initial velocity) ‘u’ measured in m/s
Q301. Who discovered Uranus?
Ans. William Herschel
Q302. How many seats in Rajya Sabha from Tripura?
Ans. One
Q303. Which country topped the rank in Human Development Index (HDI)?
Ans. Norway
Q304. Who is the inventor of Ball pen?
Ans. John Loud
Q304. When were Economic reforms introduced in India?
Ans. 1991
Q305. Chola empire ruled in which part of India –
Ans. Southern
Q306. Which country was runner up of Rugby world cup 2015?
Ans. Australia
Q307. Which film on other social issues got 64th national Film fare award 2016 ?
Ans. Pink
Q308. Earth’s Crust is made of silica and _________?
Ans. Oxygen
Q309. MgO + H2O
Ans. Mg(HO)2
Q309. Where is SAARC Agriculture Headquarters situated?
Ans. Dhaka, Bangladesh
Q310. Which gas is released in fire extinguisher?
Ans. Carbon Dioxide
Q311. How many seats in Rajya Sabha from Maharashtra?
Ans. 19
Q312. Who was the architect of Gol Gumbaz?
Ans. Yaqut of Dabul
Q313. Which country canceled 457 visas in April?
Ans. Australia
Q314. What is the SI unit of acceleration?
Ans. Meter per second square (m/s2)
Q315. What happens when force is applied to the motionless object?
Ans. object’s motion will change
Q316. Name the place where rivers make a sudden twist in plains?
Ans. Meander
Q317. Where will be FIFA 2018 world cup held?
Ans. Russia
Q318. Which yojana connects state and central?
Ans. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
Q319. Who built Charminar?
Ans. Sultan Muhammad Quli Qutb Shah in 1591
Q320. Animal cruelty comes in which list?
Ans. Concurrent List
Q321. What is soil erosion?
Ans. Soil erosion is the displacement of upper layer of soil, one form of soil degradation
Q322. Other names of copper sulphate
Ans. cupric sulfate, copper sulfate, chalcanthite, blue vitriol, bluestone
Q323. Where was G-20 Summit was held in 2016?
Ans. Hangzhou, Zhejiang
Q324. Electron was discovered by?
Ans. J.J. Thompson in 1897
Q325. Name the train between Kolkata and Dhaka?
Ans. Maitree Express
Q326. Who was the winner of kabaddi world cup 2016?
Ans. India against Iran
Q327. Khurram khan the name of which ruler?
Ans. Nawab of Palanpur, a princely state of India during the British Raj
Q328. Who discovered Antarctica?
Ans. Captain James Cook in 1773
Q329. Which article is related to abolition of untouchability
Ans. Article 17
Q330. Population control comes under which list as per 7th schedule?
Ans. Concurrent List
Q331. Which scheme is started by PM Modi related to LPG connections?
Ans. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
Q332. How many seats in Rajya Sabha from Orissa?
Ans. 10
Q333. Taj Mahal is constructed by which architect?
Ans. Ustad Ahmad Lahauri
Q334. Gandhi ji in 1918 went where to meet with cotton mill workers to start Satyagrah?
Ans. Ahmedabad
Q335. Who got Nobel Prize 2016 for literature?
Ans. Bob Dylan for having created new poetic expressions within the great American song tradition”
Q336. Who got silver medal For India in RIO Olympic & in which sport?
Ans. P.V Sindhu in Badminton
Q337. Who Invented Neon?
Ans. Morris Travers & William Ramsay in 1898
Q338. 7th largest producer of sugar in world?
Ans. Mexico
Q339. Sher Khan defeated whom?
Ans. Ghiyashuddin Shah in 1538
Q340. Gol Gumbaz situated at
Ans. Bijapur, Karnataka
Q341. Name of the government scheme for rural development?
Ans. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, MNREGA
Q342. Name the product formed when vinegar is mixed with baking soda?
Ans. carbon dioxide plus water plus sodium ion plus acetate ion
Q343. Where will 2019 Cricket World Cup take place?
Ans. England & Wales
Q344. Bangladesh does not share border with?
Ans. Jharkhand
Q345. Who is the architecture of Humayun’s tomb?
Ans. Mirak Mirza Ghiyath
Q346. Which country will host World Cup Hockey 2018?
Ans. India
Q347. How many Lok Sabha seats from Uttarakhand?
Ans. FIVE
Q348. Who is Nur Jahan?
Ans. Nur Jahan was born Mehr-un-Nissa, the daughter of a Grand Vizier (Minister) who served under Akbar & was the most beloved and influential wife of the Mughal emperor Jahangir
Q349. Who invented both lightning rod and bifocal?
Ans. Benjamin Franklin
Q350. Frictional force exerted by a fluid is called?
Ans. Drag
Q351. First capital of Tomar Rajputs?
Ans. Delhi
Q352. Chlorophyceae family common color?
Ans. Green Colour
Q353. Properties of metals get converted into thin sheets is called as?
Ans. Malleability
Q354. Railway life insurance scheme on a minimum 92 paisa ticket purchased will cover up to?
Ans. 10 lakh
Q355. Sher Shah Suri belongs to which dynasty?
Ans. Founder of SUR Empire
Q356. Who is the Secretary General SAARC?
Ans. Amjed Hussain B. Sial
Q357. Gol Gumbaz was built in which Century?
Ans. 16th Century
Q358. Which country won the maximum number of medals in Rio Olympic 2016?
Ans. USA
Q359. Who was the successor of Rajaraja Chola I?
Ans. Rajendra Chola I
Q360. Hampi is situated in which state?
Ans. Karnataka
Q361. Cold desert in Himalaya is
Ans. Stretches from Ladakh (in the state of Jammu and Kashmir) in the north to Kinnaur (in the state of Himachal Pradesh) in the south
Q362. Chemical formula of sulphuric acid
Ans. H2SO4
Q363. Ude Desh Ka Aam Nagrik (Udan) Yojana?
Ans. Traveller can book a seat in flights at only Rs. 2500/-
Q364. Who invented hot balloon?
Ans. Joseph and Jacques Etienne Montgolfier, France
Q365. Free fall of a body is an example of
Ans. motion with changing velocity
Q366. Which country shared the boundary of Sundarbans?
Ans. India & Bangladesh
Q367. Relief provided after natural calamity comes under which list?
Ans. Calamity Relief Fund (CRF)
Q368. Theory of population was given by?
Ans. Thomas Malthus
Q369. How many medals India got in RIO 2016 Olympics?
Ans. Two
Q370. Which scheme provides free health check-ups to pregnant women?-
Ans. Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan (PMSMA)
Q371. Recently women protection App launched in which state?
Ans. Karnataka -App named ‘SURAKSHA’,

3 thoughts on “SSC CGL 2017 GK/GS Questions asked (All Days&All Shifts)

  1. Pingback: List of 29 current chief ministers of Indian states - updated Sept 2017

  2. Pingback: list of Indian Air Force Army Navy Exercises with other countries

  3. Pingback: List of joint military exercises of Indian Army with other countries 2016-2017

Leave a Reply